twitting:

    follow me on Twitter

    11 Ocak 2008 Cuma

    Golden dust of dirt age...

    "...but i can't feed of the powerless
    when my cup's already overfilled..."
    Biz dünyanın bir ucunda bilgisayarımızın başında oturmuş, 100kbps bağlantı desteğini doğru düzgün sağlayamayan ttnet'e küfrederken, ya da televizyonda Semra Hanım'ların çemkirişlerini izleyip bir şekilde zamanımızı öldürürken, kıtlıkla boğuşan Afrika'da, fakirlik içindeki Çin'de ya da -üstün bir kibirle- dünyanın "medeni olmayan" bir başka ucunda insanlar -bizim için- basit bir sebepten, açlıktan hayatını kaybediyor. Resmi rakamlar her gün 24.000 kişinin açlık nedeniyle hayatını kaybettiğini söylüyor. Neredeyse bir kasaba kadar insan, korkunç bir istatistik (İnsanları "istatistik" olarak değerlendirmek de korkunç. Bir ara o konuda da yazarım herhalde.)

    Belki bazılarınız bundan rahatsız olmuştur, bu yüzden bu insanlara rahat sandalyelerinizden, sadece biraz vakit ayırarak yardım edebileceğiniz iki site göstereceğim. Belki canınız sıkılır ve bu sitelerde biraz oyalanırsınız, farkında olmadan birilerinin hayatının kurtulmasına yardımcı olursunuz, hm?

    Bu sitelerden ilki FreeRice. Site sahipleri doğru cevapladığınız soru başına Birleşmiş Milletler'in yiyecek yardımı fonuna 20 tane pirinç bağışlıyor. Pirincin taneyle sayılması şaka gibi gelebilir, ancak gözden kaçırılmaması gereken nokta bu rakamın soru başına olması. yani 35 soruyu doğru cevaplarsanız 700 pirinç ediyor ki, bir tabak yemeğe eşdeğer olacaktır.

    http://www.freerice.com/

    İkincisi TheHungerSite. Bu sitede tek yapmanız gereken bir butona basıp bir kaç banner reklam görmek. Bunun sonucunda site sahipleri çeşitli yardım kuruluşlarının para fonlarına yaklaşık bir kase yiyeceğe eşdeğer para bağışlıyor. Bu sayfayı açılış sayfanız yapıp günde bir kaç kez tıklamanız, dünyanın öbür ucundaki bir insanın bir günlük yiyeceğinin karşılanmasını sağlayacaktır.

    http://www.thehungersite.com/

    Bazı yerlerde iki sitenin de güvenilirliğine yönelik eleştiriler yapılıyor, özellikle site sahiplerinin bu işlerden çok büyük para kırdığı söyleniyor. Ancak tartışan "uzman"lar, örneğin FreeRice sahiplerinin 21 pirinçlik para kazandığını, tek pirincin parasını kendilerine ayırdıklarını söylüyor. Başını çektikleri şeye bakınca, kazandıklarını hakettiklerini düşünüyorum. Zaten sitelerin devamlılığını sağlamak için (bandwith ve sunucu ücretleri) bu gerekli. Sonuçta "oha adamlar para kazanacak" diyerek destek vermemek, hiç bir şey yapmamaktan daha iyi değil kesinlikle.

    ("Pirinç bağışlamaktan fazlasını yapmak isterim" diyenleri şuraya davet ediyorum: http://www.fighthunger.org/)

    "...but i'm going hungry..."

    1 yorum:

    Ayna-i Marzî dedi ki...

    Pc'nin karşısında oturmuş, keyfimiz yerindeyken devamlı canımızın sıkılması da ayrı bir mevzu tabi. Sanırım rahatlık batıyor tabirini sonuna kadar hakediyoruz. Elbette ki hiç bir şey yapmamaktansa bir yerlere tıklayıp soru cevaplandırmak "bir nebze" iyidir, yine de vicdanımızı hafifletmek için çok küçük kaldığını düşünüyorum. Tabi düşünmekle kalmam da ayrı bir mevzu :/