twitting:

    follow me on Twitter

    25 Ocak 2008 Cuma

    Artificial blue...

    "So many tears I'm starting to drown
    The rain in heaven's all come down..."
    Müzik, sihirli bir şey kesinlikle, özellikle dinleyicisine bir şeyler ifade ettiği zaman.
    Medeniyetin binyıllardır biriktirdiği çalgı ve edebiyat kültürünü, tüm milletlerin etkileşime geçtiği 20. yüzyılda birbirine sarmalanmış ve insan yapımı elektrikle güçlendirilmiş bir halde görmek, belki de medeniyetin elinden çıkmış en güzel şey olduğunu düşündürüyor bana. Sanki bütün müzik aletleri bu zamanlar için yaratılmış, bütün şiirler ve destanlar evrilip şarkı sözü olsun diye yazılmış, hatta bütün duygular şarkı olabilsin diye varolmuş gibi. Gitar, elektrogitar olabilsin diye keşfedilmiş, ve sonra Afrika ritmleriyle harmanlanıp Blues doğsun diye güzel sesli zenci göçmenlerin eline geçmiş gibi.
    Hiç değilse on bin yıllık geçmişi olan müziğin son 100 yılda katettiği yol hayranlık uyandırıcı. Blues ile başlayan 'popüler' müzik tarihinin bir ayağının Metal müzikte, bir ayağının Pop müzikte olması, gelişim sırasında yapılan küçük değişikliklerin nasıl büyük sonuçlara yol açabileceğini gösteriyor. Popüler müzik öncesi 'elektriksiz' senfoni ve türkü döneminden kalanlar da, artık müziklerde çeşni olsun diye kullanılıyor.
    Bu gelişimin ucunun nereye varacağı belli değil, ancak bir süre daha durmayacağı, insanoğlunun yaratıcılığı bastırılmadıkça müziğe yepyeni açılımlar geleceği âşikâr. Ama, şarkıların medeni dünyanın her yerine hızla ulaştırılabilmesi sonucu "bacasız" fabrikaya dönüşmüş olan müzik piyasasının her yeni şeyi çabuk tüketmesi ve aynı hızla sindirmesi, bana bin yıl sonrasının müziği için endişelenmem gerektiğini söylüyor (Ama o zamana kadar sağ kalamam sanırım :).
    "Hem yedi notayla ne kadar farklı beste yapılabilir ki?"
    -Martina Hingis, M.Ö. 30
    dipnot: Aslında bu yazıya pek sevdiğim merhum sanatçı Layne Staley üzerine iki kelâm edeyim diye başlamıştım, ama artık başka sefere. O zamana kadar, Staley'nin eli değimiş en güzel albümlerden biri, Mad Season - Above albümü download'larınıza âmade:
    "...Lord it's a storm and I'm heading to fall,
    These sins are mine and I've done wrong, oh babe..."

    2 yorum:

    FRoST dedi ki...

    Müziğin, son 100 yılda değil de son 10 yılda katettiği yolu hiç beğenmiyorum. Sağ olsunlar sabit bir şarkı listesi yaptırmayı başardılar bana. Ne de olsa benim gözümde müzik akıp giden bir nehir değil artık. Baraj kurdular üstüne. Şüphesiz bunda bilgisayarın etkisi büyük.

    Ayna-i Marzî dedi ki...

    +rep

    Emeğine sağlık kardeş (:D)

    Beğendim albümü, güzelmiş cidden :)